Kom dichtbij me! Laat me met rust!
In de dynamieken bij koppels zie ik (bijna) altijd een verschil in de mate van nabijheid of afstand tot elkaar waar ze zich goed bij voelen. Ieder mens heeft een andere intimiteitbehoefte. In een relatie heb je ieder voor jezelf uit te vogelen: hoe kan ik dichtbij jou komen zonder mezelf te verliezen, en hoe blijf ik trouw aan mezelf zonder jou te verliezen? Geen gemakkelijke opgave eigenlijk. Intimiteit gaat overigens verder dan het lichamelijke. Onder intimiteit versta ik:
Emotionele intimiteit: het delen van diepere emoties, angsten, dromen en verlangens.
Fysieke intimiteit: lichamelijke nabijheid en aanraking, zoals knuffelen, zoenen en seks.
Mentale intimiteit: het delen van ideeën, interesses, overtuigingen en dezelfde opvattingen.
Spirituele intimiteit: het delen van een diepere spirituele band, of zielsverwantschap.
Als we als kind opgroeien hebben we zowel nabijheid als gezonde afstand nodig. Zoals relatietherapeut Esther Perel het mooi omschrijft: 'We need togetherness and separateness'. Ieder mens wordt op dit vlak anders geprogrammeerd. Sommigen hebben meer ruimte en vrijheid nodig, anderen hebben meer samenzijn en connectie nodig.
We krijgen over het algemeen een relatie met een persoon die onze kwetsbaarheden juist uitdaagt. Dit is vaak de start van onze worsteling. De een is meer bang voor het verliezen van de partner, de ander is meer bang voor het verliezen van zichzelf, de een heeft meer angst om verlaten te worden, de ander heeft meer angst om verstikt te worden.
Toch kunnen deze dynamieken (soms met vallen en opstaan) jarenlang goed gaan. Totdat een van de twee (of beiden) merkt dat de mate van nabijheid of afstand niet meer goed voelt. Niet meer de juiste is. De een gaat vervolgens harder trekken, de ander gaat meer wegduwen. En dan wordt het ingewikkeld. Hoe vind je een goede, gezonde balans zonder dat je angsten het overnemen? Een gezonde balans vergt communicatie op een dieper niveau.
En precies dit is niet altijd makkelijk voor koppels bij mij aan tafel. Samen werken we daarom aan hoe je deze diepe gesprekken gezond en volwassen kunt voeren. Door onder andere te ontdekken wat jou triggert, door jouw eigen stuk (verleden) aan te kijken en inzicht en bewustwording aan boord te halen, en door oprecht te delen wat er diep van binnen bij jou gebeurt. Veel mensen zijn dit van huis uit niet gewend. Neem de tijd om, individueel en samen, te bepalen welke afstand/nabijheid in deze fase van jullie relatie goed voelt. Begin hierbij bij jezelf. Als jij het niet kan voelen en verwoorden, dan kan de ander niet weten waar jouw behoeften liggen. Een mooie taak om aan te werken.